Het BeeCura systeem

 

Bijenkastlucht therapie

Hoe werkt het?

Hoe werkt een bijenkastlucht inhalatieapparaat? Het inhalatieapparaat wordt op de deksel van een bijenkast geplaatst. Aan de ventilator zit een slang gemonteerd, die aan de andere kant bevestigd is aan een inhalatiemasker. De luchtstroom kan met een regelaar individueel worden ingesteld. De klant of cliënt heeft geen direct contact met de bijen en zit tijdens het inhaleren naast of achter de bijenkast. Deze methode is alleen in de warme maanden april/mei tot september mogelijk.

In Roemenië, Oekraïne en Oostenrijk kent de inhalatie van bijenvolklucht een langere traditie. Daar is op verschillende plaatsen de mogelijkheid om als kuur de toepassing van bijenvolklucht te ervaren. In Duitsland zijn de laatste jaren ook de eerste bijenvolk-inhalatie-plaatsen geopend. Bovendien is er interesse van ziekenhuizen en medische klinieken. De eerste bijenkastluchtplaats in een revalidatiecentrum en kuuroord, Rehaklinik Thermalbad Wiesenbad, is inmiddels geopend.

Bijenkastlucht therapie

BeeCura systeem

Het BeeCura systeem is een verdere doorontwikkeling van het ApiAir systeem en is in Duitsland TÜV goedgekeurd voor medische behandelingen. Het is dubbelwandig uitgevoerd zodat de warme bijenkastlucht minimaal afkoelt. Ook is het inhalatieapparaat uitgevoerd in een grote trechtervorm zodat de lucht uit de hele kast “opgezogen” wordt. Bovenstaande video’s zijn helaas niet Nederlandstalig maar geven wel heel goed weer hoe het BeeCura-systeem werkt.

Schets werking bijenkastlucht
Beecura systeem

Bijenkastlucht therapie

Toepassing

De aangesloten praktijk kan beoordelen of een behandeling met bijenkastlucht u kan helpen. Daarna volgt er een eerste korte behandeling waarin bekeken wordt of u een allergische reactie krijgt bij het inhaleren van bijenkastlucht. De kans hierop is uiterst klein maar uit voorzorg is dit zeker gewenst.
Tijdens het gehele traject beschikt u over een eigen masker dat in verband met hygiëne e.d. niet door anderen gebruikt wordt.
Indien er geen allergische reactie optreedt kunnen één of meerdere consulten gepland worden. De duur van een consult is voor volwassenen 30 minuten en voor kinderen 20 minuten. Inclusief de voorbereiding moet u rekenen op een totale tijdsduur van ruim een half uur.

De consults zijn alleen mogelijk in de warme maanden april/mei tot en met september. Er worden door de imker speciaal geselecteerde, gezonde en natuurlijke bijenvolken voor de bijenkastluchttherapie gebruikt.
De behandeling vindt plaats in een bijenvrije ruimte zodat u niet in direct contact komt met de bijen. Ook worden er uitsluitend onbehandelde houten kasten gebruikt zodat er geen andere zaken geïnhaleerd worden dan alleen bijenkastlucht.